På spaning efter framtidens trender och tendenser

Stockholm Furniture & Light Fair är världens största mötesplats för skandinavisk design, med besökare från fler än 60 länder. Yellons arkitekter var förstås på plats för att fånga inspiration och influenser. Vi bjuder på några spaningar från de intensiva mässdagarna.

Hej 70-tal!
Många utställare flirtade vilt med 70-talet, genom retrokulörer, maximalistisk form och accentfärger som tog för sig lite extra. Kulörspektrat skiftar från smutsiga och dämpade pastellerna till färger som mörkbrunt, orange, mörkgrönt, senaps/ockragult och mörkblått.

Smått och skandinaviskt
Som kontrast till 70-talsinjektionen såg vi en hel del småskaligt och sparsmakat i storlek – små detaljer och attribut, nätta stolar och pallar. Och inte helt oväntat, ljusa monokroma, klassiskt skandinaviska miljöer.

Alla känslorna på en och samma gång
Betsat trä och plyshiga mattor – det fanns många härligt taktila material, ytor och former.

Perfektion
Istället för att lansera helt nya serier valde många att utveckla befintliga – och göra dem, om möjligt, ännu bättre!

Terracotta – ja tack!
Jodå, vi såg teracottatoner även i år, men i lite bredare färgspektra och generellt med mer färger som accenter.

Hantverksglädje
Nätiga textilier såg vi redan i fjol, i år återkom de i vävd och hantverksmässig framtoning – snarare än de sportiga uttryck som hängt med ett tag.

Titthål
Perforerad plåt är fortfarande ett populärt material för att skapa rum i rummet, och samtidigt få ljusinsläpp och genomsikt.

Blocköverskridande
Stora block och texturer i samma kulör var återkommande i många montrar, liksom enskilda accenter i klara baskulörer som klarblått och rött.

Ta i trä!
Vi spanade in massor av härliga kombinationer av flera olika träslag, blonda och ljusa träslag i kontrast till det mörkbetsade.

100 % hållbart
Det pratades förstås en hel del om 100 % återbruk: att inte lägga energi på att producera nya produkter av gammalt material utan istället varsamt sätta samman gamla beståndsdelar i nya konstellationer.

Årets förälskelse: Alltid lila kreativa Bolon Lab Store samt Fenix Palace där bl.a. Wästberg belysning och det japanska möbelföretaget Ariake Collection gemensamt skapat en vacker sammanhållen miljö i lokaler i Citykyrkan.

Årets extra eloge: Sveriges Arkitekters utställning på Stockholm C som visade alla nominerade projekt till de olika arkitekturpriserna som delas ut i samband med Arkitekturgalan den 19 mars. Kul att allmänheten får ta del av bidragen, då de påverkar väldigt många människor, även utanför branschen.

 


Yellons mässgäng:
Patrik Haglund, Johanna Törnqvist, Lisa Sterner, Anna Ottosson, Veronika Mikolasevic, Stéphanie Hansen och Måns Sjöstedt

 

Vill du veta mer om våra tankar kring mässan eller bara framtidens arkitektur och inredning?

Kontakta Yellon