Uppdrag

Vasakronan – Björnen 38

Björnen 38 består av ”fem små hus” som byggdes i början av 1900-talet av August Lönnberg, som också är känd för att ha ritat entrén till Folkets Park i Malmö. Fastigheterna totalrenoverades 1999 och sedan dess har det funnits butikslokaler i gatuplan samt bostäder högre upp i fastigheten. När Vasakronan ville göra om den största butikslokalen och förvandla det övre av två plan till kontor, vände de sig till Yellon.

Utmaning

Det övre planet gav en varm känsla och den anrika stilen var påtaglig – charmiga tegelväggar, rustika plankgolv och vackra kulörer. Men för att bli ett modernt kontor, var lokalen i stort behov av att fixas till och anpassas. Framförallt behövdes ljus.

Lösning

Malmöbor har alltid förknippat lokalen med butiksverksamheter och det var en känsla vi ville behålla, därför fick historien leva vidare i ny form där bland annat mötesrummens uttryck påminner om små butiker.

Lokalen är 395 kvm och innehåller 20 – 26 öppna arbetsplatser och fyra mötesrum. Där rulltrappan tidigare kom upp under en stor taklanternin huserar nu köket och lokalens hjärta. Det turkosa köket poppar mot den äldre och bevarade tegelväggen. Lokalen angränsar till en stor gemensam innergård med utsikt över Södra Förstadsgatan. Stora fönsterpartier monterades, liknande originalen som vetter ut mot gården, för att behålla husets karaktär och ge lokalen ett vackert ljusinsläpp. Nya golv fick läggas in i hela lokalen för att anpassas till ett kontor. Mjuka mattor i den främsta och största delen, kompletterades med ett fint parkettgolv i den mindre delen mot Södra Förstadsgatan. Det fanns även en hiss som förband de två lokalerna och denna sattes igen och kläddes in i pixligt vinylgolv.

Lokalen har många olika material och texturer, men även kulörer som används på ovanliga sätt. Här kan bårder som passerar ett hörn byta färg, en hel vägg vara klädd i speglar och ett badrum bestå av handgjort kakel där ingen platta är den andra lik. Det här är en modern kontorslokal med karaktär, där historien får fortsätta att leva.