Uppdrag

Vasakronan – Björnen 38

Den charmiga fastigheten Björnen 38 byggdes under tidigt 1900-tal och består av fem små gathus, med butikslokaler som vetter ut mot Malmös shoppingstråk. När Vasakronan ville göra om den största butikslokalen och förvandla det övre planet till kontor, vände de sig till Yellon.

Utmaning

Lokalen på övre plan hade ett charmigt utgångsläge med bevarade tegelväggar och vackra fönster, men behövde anpassas för kontorsverksamhet. Bland annat behövdes större ljusinsläpp, ett kök med matplats och flera mötesrum.

Lösning

Ett nytt bjälklag fick ta plats under den stora taklanterninen, och på så vis ge rum åt ett nytt kök och matplats. För att öppna upp mot innergården sattes tre stora fönsterpartier in. Mötesrummen formades så att de påminner om små butiker, för att skapa förankring till gågatans shoppingverksamhet nedanför.

Lokalen är 395 kvm och innehåller 20 – 26 öppna arbetsplatser och fyra mötesrum. Taklanterninen och dess nybyggda rum är lokalens hjärta. Där får det turkosa köket poppa mot den lite nötta, äldre tegelväggen.

Lokalen angränsar till fastighetens gemensamma innergård med utsikt över Södra Förstadsgatan. För att skapa en direktkontakt med utomhusmiljön monterades golvstående fönsterpartier in, vilket bidrar till att lokalen nu känns både större och ljusare. För att bibehålla husets karaktär och originaluttryck valdes fönsterpartier med spröjs.

Nya ljusa mattor i hela lokalen kompletterades med ett vackert parkettgolv i delen mot Södra Förstadsgatan.

Lokalen har många olika material och texturer, men även kulörer som används på ovanliga sätt. Här kan bårder som passerar ett hörn byta färg, en hel vägg vara klädd i speglar och ett badrum bestå av handgjort kakel där varje platta är unik. Björnen 38 är nu en modern kontorslokal med karaktär, där historien får fortsätta att leva.