2021-02-18

Brf Prostkvarnen belönas med Stadsbyggnadspriset i klassen God Arkitektur

Brf Prostkvarnen har utsetts till vinnare av Stadsbyggnadspriset i Jönköping i klassen ”God Arkitektur”. Yellon har ritat och projekterat huset och även tagit fram interiöra och exteriöra visualiseringar samt bostadsväljare inom projektet.

Motivering till Stadsbyggnadspriset ”God Arkitektur” 2020

Ett starkt arkitektoniskt uttryck åstadkoms med enkla medel. Med en detaljering utöver det vanliga och en unik siluett stärker projektet 50-talsstadsdelen Dalvik. Byggnaden landar förebildligt i en väl gestaltad grön förgårdsmark med integrerade ramper och väl inne välkomnas man av en omsorgsfullt utformad entré och en gemensamhetslokal med utsikt över Prostkvarnsdammen.

Detta är ett mycket stilsäkert projekt där detaljer och materialval är i fokus. Bågformen används skickligt och genomgående som formelement för att skapa dynamik. Välritade eleganta planlösningar, långa balkonger och många passager mellan ute och inne ger villakvalitéer.

Ytterväggen är klädd med träpanel som skyddas genom förkolning. Balkongräckets rektangulära ribbor är noggrant valda för att skapa fasaduttrycket. Här bjuds på arkitektonisk toppkvalité!