Uppdrag

Ophena - Säkerhetsstigbygel

Skönhet möter säkerhet när Yellon utvecklar magnetiska stigbyglar för Ophena.

Utmaning

För att minska antalet skador i ridsporten ville Ophena ta fram en ny typ av stigbygel. Detta skulle göras utan att kompromissa med de höga kraven på funktion och estetik som finns för premiumprodukter inom ridsport.

Lösning

Samarbetet ledde till två produkter, Ophena S och Ophena A. Genom magnetism får ryttaren bättre grepp med Ophena S, som släpper vid fall för att undvika att släpas efter hästen. Ophena A behåller det traditionella formspråket, men är designad så att ryttaren inte fastnar om olyckan skulle vara framme.

De magnetiska innersulorna i Ophena S kan flyttas mellan stövlar, så att ryttaren känner sig trygg i så väl tränings- som tävlingssammanhang. Utöver att vara säker är den dessutom extra uppskattad av ryttare med tidigare skador, eftersom magnetismen bidrar med en mjuk följsamhet.

Ophenas stigbyglar har nått stor framgång både hemma i Sverige och internationellt. I SVT:s Draknästet fick den med sig finansiellt stöd från en av drakarna, och sommaren 2022 ingick Ophena S Pro ett exklusivt samarbete med Saint Laurent som del av deras Rive Droite-kollektion.

Då ridsport prisar tradition och har strikta krav på utrustning designade vi även Ophena A. Vid eventuellt fall frigörs yttersidan av silikon, och ger samma säkerhetsfunktionalitet med en sofistikerad elegans och ett något striktare uttryck.